DZIEŃ SZEFA KUCHNI W PRZEDSZKOLU

W dzień kucharza grupa maluchów poznała niektóre przyrządy używane w kuchni, dzieci z zamkniętymi oczami próbowały odgadnąć produkty spożywcze a na koniec dzielnie robiły sok który ze smakiem wszyscy wypili 🙂
„Biedronki” utrwaliły specyfikę pracy kucharza. Za pomocą dotyku odgadywały narzędzia, jakimi szef kuchni posługuje się na co dzień, np. patelnia czy deska do krojenia. Dzieci wykonały własne „przetwory”, a z pomocą przyszły im jabłkowe stempelki.
W grupie starszaków wszyscy mieli okazję jeden dzień w roku stać się szefem kuchni. Najpierw dzieci zdobyły fachową wiedzę na temat zdrowego odżywiania na podstawie piramidy żywienia. Planowały przykładowe menu. W końcu brały udział w całym procesie gotowania. Począwszy od umycia produktów, a skończywszy na sprzątaniu stolików. W ramach II śniadania Żabki przygotowały samodzielnie kanapeczkowe koreczki i deser galaretowo- owocowy.
Było smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. Mam nadzieję, że zdobytą wiedzę przedszkolaki wykorzystają w domu. I już niedługo przygotują pyszności swoim najbliższym.

Comments are closed.